Amalan-amalan memasuki rumah baru
photo_146@17-05-2021_11-07-26

Ramai pelanggan Pindah Rumah Nik tanya tentang amalan-amalan yang sewajarnya dilakukan sebelum masuk ke rumah baru mereka. Bila masuk rumah baru yang sebelum ni tak berpenghuni sebab lama ditinggalkan atau rumah baru siap, bimbang sekiranya ada makhluk-makhluk lain yang menumpang tinggal tanpa kita sedar. Jadi amalan-amalan ini bertujuan untuk mengharapkan keselamatan dan perlindungan dengan Allah SWT daripada kejahatan dan gangguan syaitan.

Disini Nik nak bagi sedikit amalan-amalan kita sebagai umat islam sebelum memasuki rumah baru. Boleh diamalkan sebelum team operasi JWL nak hantar barang pindah rumah dari rumah lama ke rumah baru. Nanti sampai masa pindah rumah, hanya masuk susun-susun je barang di rumah baru.

1. Laungkan Azan di rumah baru

Sebaiknya laungkan azan di rumah tak berpenghuni atau sudah lama ditinggalkan Ketika pertama kali memasuki rumah. Hadis Rasulullah s.a.w pernah berkata yang bangunan yang lama tak dihuni manuis atau ditiggalkan kosong terlalu lama, ianya akan dihuni oleh makhluk halus yang suka tinggal di tempat-tempat tidak dihuni manusia.

2. Membaca Surah al-Baqarah di rumah baru

Sebelum mula pindah rumah atau pindahkan barang-barang dari rumah lama ke rumah baru, sebaiknya perdengarkan bacaan ayat suci Al-Quran. Daripada Abu Hurairah RA, Nabi SAW bersabda, Maksudnya:

Janganlah kamu semua menjadikan rumah-rumah kalian seperti perkuburan. Sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah yang dibacakan di dalamnya surat al-Baqarah”.

Hadis Riwayat Muslim (780)

3. Menunaikan solat sunat keluar dan masuk rumah

Daripada Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda maksudnya :

“Jika engkau (ingin) keluar dari rumahmu, maka laksanakanlah solat dua rakaat (yang dengan) dua rakaat ini akan menghalangimu dari keburukan yang berada di luar rumah. Jika engkau masuk ke dalam rumahmu, maka laksanakanlah solat dua rakaat (yang dengan) dua rakaat ini akan menghalangimu dari keburukan yang ingin masuk ke dalam rumah.”

Hadis Riwayat al-Bazzar. Berkata Ibn Hajar al-Haythami: Rijalnya thiqah

4. Membaca bismillah, berzikir dan berdoa ketika membuka dan menutup pintu

Membaca bismillah, berzikir dan berdoa ketika membuka dan menutup pintu Daripada Jabir bin Abdillah R.Anhuma, Nabi SAW bersabda maksudnya:

“Apabila seseorng masuk ke dalam rumah lalu dia mengingati Allah ketika masuk, dan ketika makan, maka syaitan akan berkata: ‘Tidak ada tempat menginap dan tidak ada makan malam.’ Tapi apabila dia tidak mengingati Allah ketika masuk, maka syaitan berkata: ‘Kalian mendapatkan tempat menginap’.”

Hadis Riwayat Muslim (2018), Abu Daud (3765) dan lain-lain

5. Memberi salam

Daripada Nafi` bahawa Abdullah bin Umar R.anhuma berkata maksudnya:

“Jika engkau memasuki suatu rumah yang tidak berpenghuni maka katakanlah: Assalamu`alaina wa `ala ibaadillahis solihin – Salam sejahtera ke atas kami dan ke atas hamba-hamba Allah yang soleh.”

Hadis riwayat al-Bukhari  (1055) dalam al-Adab al-Mufrad. Ibn Hajar al-Asqalani berkata sanadnya hasan.

Sumber : Mufti WP

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Email

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!